Coneixement compartit per a la competitivitat global de les Balears

 

 
 
 
 
 

La Fundació IMPULSA BALEARS es presenta als agents econòmics i socials de les Balears

La Fundació Impulsa Balears s'ha presentat aquest dijous a l'auditori del ParcBit. La presentació ha anat a càrrec del president del Govern dels Illes Balears, José Ramón Bauzá, i de la presidenta de la CAEB, Carmen Planas, i ha tancat l'acte amb una conferència del director tècnic de la Fundació i catedràtic d'Economia aplicada de la Universitat dels Illes Balears (UIB), el doctor Antoni Riera.

En primer lloc, el president del Govern ha subratllat, en l'acte de presentació de la Fundació Impulsa Balears, que "sense cooperació no hi ha competitivitat, perquè sense el coneixement estratègic que atresoren tots i cadascun dels agents d'aquestes illes no és possible avançar cap a una economia més integradora, més intel·ligent i més sostenible. Una economia que, en definitiva, ens acosti a les regions capdavanteres de Europa ".

En el transcurs de la presentació, en la qual s'han anunciat els patrons que s'han sumat a la Fundació, José Ramón Bauzá ha reconegut la sensibilitat i la iniciativa demostrada per la CAEB, així com per tots aquells empresaris que, a títol individual, s'han adherit progressivament al projecte fundacional, des de totes les Illes i diferents sectors. El president ha reiterat que la sinergia publicoprivada és fonamental per a les estratègies d'Impulsa Balears. Aquesta iniciativa, segons el president Bauzá, reconeix com a principal beneficiari de la seva activitat al conjunt de la societat i, a més, té la finalitat de generar riquesa i millorar la qualitat de vida dels ciutadans.

Per la seva banda, la presidenta de CAEB i vicepresidenta de la Fundació, Carmen Planas, ha indicat que "des de la CAEB entenem que l'empresa ha de esforçar-se per mantenir-se sempre connectada amb el conjunt de la comunitat local. Hem d'aprofitar el nostre coneixement productiu. I és fonamental la col·laboració publicoprivada ". D'aquesta manera, Planes ha agraït al Govern i als patrons l'aposta decidida que han fet, juntament amb la CAEB i les 81 organitzacions empresarials de tots els sectors i les illes que integren la confederació.

Per la seva banda, el doctor Riera ha indicat en la seva conferència que "el desafiament de futur de les Balears és restablir el procés generador de rendes i adequar-lo a l'estadi de desenvolupament que ha aconseguit l'arxipèlag d'acord amb l'estructura d'oportunitats que les illes van construir al llarg de la segona meitat del segle passat ". El catedràtic ha afegit que "la necessitat d'ampliar cada vegada més la visió exterior en un context de globalització creixent obliga també a estar molt atents al que passa dins de l'arxipèlag. I és que els diferencials que la renda per càpita balear manté respecte de les regions europees més avançades només són reversibles si s'escurcen els diferencials de productivitat ". Finalment, ha conclòs que "davant del desafiament de futur de l'arxipèlag, la competitivitat global és l'estratègia. Una estratègia de competitivitat global per a les Balears que, per la via de la productivitat, asseguri la capacitat de l'arxipèlag de produir béns i serveis que satisfacin les exigències del mercat internacional i, simultàniament, la qualitat de vida de la població".


Composició

La Fundació Impulsa Balears es va constituir a l'octubre com una iniciativa estratègica publicoprivada per promoure un procés de transformació que augmenti la competitivitat global de les illes i hi garanteixi més prosperitat. Cinc mesos després, gràcies al lideratge de CAEB, es presenta amb una extensa llista d'empreses dels diferents territoris insulars, -que participen com a patrons-, dels sectors primari, industrial, de la construcció, i de les activitats de comerç, hoteleria, sanitat, transports i viatges, i tant PIMES com grans empreses. De la mateixa manera, el procés d'incorporació de patrons continua obert i la CAEB, com a única organització empresarial de Balears d'àmbit autonòmic amb presència a tots els sectors, està en representació de tot el teixit empresarial, i, per tant per respondre a les necessitats dels empresaris i treballadors que integren l'empresa. En conseqüència, neix capaç d'aglutinar l'esforç de tots els actors públics i privats en l'adopció d'una agenda conjunta de transformació global, talment com era el seu objectiu inicial, i amb fórmules de participació d'altres agents socials, que no hauran de fer necessàriament una aportació econòmica per tenir veu en la definició d'estratègies de creixement per a les Balears. Els patrons, ordenats alfabèticament són Artiem Fresh People Hotels; Barceló Hotels & amp; Resorts; Garden Hotels; Globalia; Grup Empreses Alonso Marí; Grup Palmaplanas; Hipermanacor; Iberostar Hotels & amp; Resorts; Idiso Hotel Distribution; Juaneda Xarxa Assistencial; Mac Hotels; Melià Hotels International; Policlínica Nostra Senyora del Rosari; Productes Fontanet; Riu Hotels & amp; Resorts; Sampol Enginyeria i Obres, THB Hotels, i Viva Hotels & amp; Resorts. Tots els patrons són empreses locals. A l'acte han assistit pràcticament tots els presidents o directors generals d'aquestes companyies, i un gran nombre dels components de la Junta de Govern de CAEB, encapçalada a més de per Carmen Planas pels vicepresidents Aurelio Vázquez, Eduardo López, i Francisco Martorell, i els presidents de diferents comissions de treball, com la presidenta de la Comissió de Turisme, Inmaculada de Benito, i el president de la Comissió de Comerç, Agricultura i Alimentació, Pep Lluís Aguiló.

Projecte a llarg termini

El lideratge empresarial, i la definició d'uns objectius comuns i compartits per la societat balear, com són superar els problemes conjunturals i corregir els dèficits estructurals i anticipar les solucions a futurs períodes de crisi o recessió econòmica, permet que la fundació sigui independent dels condicionants polítics.

Impulsa Balears és una iniciativa pionera a l'àmbit estatal que s'alinea amb l'estratègia de seguretat nacional aprovada pel Govern d'Espanya i amb l'Estratègia de Recerca i Innovació per a l'Especialització Intel·ligent (RIS3), adoptada per la Comissió Europea a l'octubre de 2011 per al període 2014-2020. Preveu tant el desenvolupament d'un sistema d'intel·ligència econòmica, com els mecanismes de transferència i xarxes necessàries per a l'articulació d'una agenda integrada de transformació econòmica territorial.

"Sense cooperació no hi ha competitivitat. Perquè sense el coneixement estratègic que atresoren tots i cadascun dels agents d'aquestes illes no és possible avançar cap a una economia més integradora, més intel·ligent i més sostenible. Una economia que, en definitiva, ens apropi a les regions punteres d'Europa ", ha afirmat el president de les Illes Balears, José Ramón Bauzá, a l'acte de presentació de la Fundació Impulsa Balears.

A la presentació, realitzada juntament amb la presidenta de la Confederació d'Associacions Empresarials de Balears (CAEB), Carmen Planas, ia la qual han assistit els agents econòmics i socials de les Illes, així com empresaris, centres de recerca i representants dels diferents grups parlamentaris, el president Bauzá ha recordat que amb la constitució de la Fundació, el passat dia 26 de setembre, s'han posat les bases per dur a terme una activitat rigorosa, innovadora i connectada amb el teixit regional que facilitarà als agents econòmics i socials configurar una agenda de transformació que tingui un impacte sobre la competitivitat global de les Illes Balears perquè "sense coneixement estratègic no hi ha competitivitat". En aquest sentit, el president Bauzá ha dit que "la millora de la competitivitat global és un component imprescindible del progrés econòmic i social".

Així mateix, el president Bauzá, si elocució, ha animat de nou a tots els emprenedors a estendre la cultura de la qualitat, a enfortir el sistema d'innovació, a aprofundir en la societat de la informació ia continuar amb les línies de acció de Govern que permeten l'impuls de la competitivitat global de l'arxipèlag.

En el transcurs de la presentació, en la qual s'han anunciat els patrons que s'han sumat a la Fundació, José Ramón Bauzá ha reconegut la sensibilitat i la iniciativa demostrada per la CAEB, així com per tots aquells empresaris que, a títol individual, s'han adherit progressivament al projecte fundacional, des de totes les Illes i diferents sectors. El president ha reiterat que la sinergia pública-privada és fonamental per a les estratègies d'Impulsa Balears. Aquesta iniciativa, segons el president Bauzá, reconeix com a principal beneficiari de la seva activitat al conjunt de la societat i, a més, té la finalitat de generar riquesa i millorar la qualitat de vida dels ciutadans.

Per finalitzar, el president ha destacat el procés de recuperació econòmica iniciada a Balears i ha afirmat que amb la cooperació i el compromís dels agents econòmics i teixit empresarial es podrà garantir més ocupació i incrementar la renda.

Dijous, 19 març 2015

 

Títol
Títol
Data
Data