Número 36 · Juliol 2022


Els efectes de la COVID-19 en l’estructura productiva
de les Balears: un aprenentatge per al futur

 

El primer embat de la COVID-19 va alterar l’estructura de pesos sectorials habitual en els comptes regionals de 2020. Avui, conegudes aquestes dades, és possible afirmar que potenciar els serveis intensius en coneixement és una aposta estratègica per a les illes, no tan sols per impulsar la creació de valor afegit, sinó també per incrementar la resiliència del teixit productiu regional. Particularment, les restriccions a l’activitat i la mobilitat del primer exercici de pandèmia varen afectar sobretot a la generació de valor dels serveis, per bé que els anomenats ‘serveis intensius en coneixement’, d’acord amb la predisposició a basar-se fortament en tecnologia avançada i/o coneixements professionals, científics i tècnics, elevaren la seva aportació a un terç del valor afegit balear. En aquesta aposta, observam que les activitats vinculades a la cadena turística de valor atresoren una capacitat de tracció elevada en el desenvolupament dels serveis més avançats, per tal com suposen una tercera part de la seva demanda de consums intermedis. D’això, que recórrer el perfil productiu del nostre territori, municipi a municipi, sigui decisiu per traçar estratègies orientades a aprofitar la recuperació dels marcadors d’activitat i ocupació prepandèmia per dotar la nostra estructura productiva de resiliència enfront de noves pertorbacions. No podia ser, doncs, més profitosa la sessió de l’Àgora-Impulsa que hem dut a terme amb batles i agents de desenvolupament local a la seu de la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB).



Qui som productivament?

En una economia tan terciaritzada com la nostra, el primer embat de la pandèmia va recaure sobre els serveis, l’aportació dels quals al valor afegit regional registrà la major caiguda de la sèrie històrica.

Completa la foto


Coneixes l’empremta territorial de la pandèmia?

32 dels 67 municipis de les illes varen anotar l’any 2020 un descens nominal del valor afegit superior a la mitjana balear  (-21,1%).

Sitúa'ls en el mapa


Podem guanyar resiliència?

Els serveis intensius en coneixement són una aposta estratègica per impulsar la generació de valor afegit i incrementar la resiliència del teixit productiu regional.

Descubreix com i perquè










Revisa la notícia Uneix-te al
nostre moviment

 

Per a accedir al contingut complet dels recursos d'IMPULSA BALEARS és necessari estar-hi registrat. Regístra-t'hi aquí.
 
 
Twitter Contactar  

i|missió | i|valors | i|vectors | i|compromís | i|participació
 

© Fundació IMPULSA BALEARS. Edifici Disset, A9. C/Isaac Newton s/n, ParcBit. 07121 Palma. Tel. 971 43 97 74.
Horari: de dilluns a divendres, de 8.00 a 15.00 hores.

 
Política de privacitat

{unsubscribe}Si no desitges rebre més informació, pots donar-te de baixa aquí.{/unsubscribe}