Coneixement compartit per a la competitivitat global de les Balears

 

 
 
 
 
 

Competitivitat turística de les Balears 2018

Lletra/letra:

Assegurar el desenvolupament del turisme i la contribució que efectua als agregats regionals demana una reorientació dels pilars sobre els quals se sustenta, actualment, la favorable posició competitiva de les Balears en matèria turística.

 

 

Les Balears se situen en el top-10 de les regions amb el major atractiu turístic del seu entorn competitiu més directe.

Les illes se situen en la posició 8 del rànquing de competitivitat turística integrat per 280 regions de 38 països distints que, avui dia, es mantenen turísticament actives com a destinacions de curta i mitja distància respecte dels principals mercats emissors de les illes.1 Aquest resultat, que deriva de la primera edició de l’índex de competitivitat turística (i|ICT), posa de manifest que les Balears presenten un atractiu superior a la mitjana de l’entorn competitiu més directe, d’acord amb el conjunt de factors i polítiques que afavoreixen el desenvolupament del sector turístic i, al seu torn, la seva capacitat per contribuir a la millora de la competitivitat global de l’arxipèlag. No en va, el diferencial negatiu de renda per càpita que les illes mantenen, actualment, respecte de l’entramat regional europeu, demana un reposicionament competitiu que troba en l’especialització turística la seva basa principal, atès que es perfila com l’esfera productiva a través de la qual l’arxipèlag pot forjar, en una major mesura, nous avantatges competitius des de la diferenciació.

Així les coses, cal destacar que les Balears se situen, en termes generals, en un tram de competitivitat turística ‘molt alta’, integrat per les regions que ocupen les primeres 50 posicions de la distribució, totes elles europees, entre les quals s’hi ubiquen 12 de les 17 comunitats autònomes espanyoles. D’aquesta manera, les illes tan sols estan precedides per les regions espanyoles d’Andalusia, Catalunya –que encapçalen el rànquing (posició 1 i 2, respectivament)– i Madrid (posició 7), les franceses de la Provença-Alps-Costa Blava (posició 3) i Llenguadoc-Rosselló (posició 6), l’alemanya Berlin-Brandenburg (posició 4) i l’austríaca Baixa Àustria-Viena (posició 5). Per tancar les primeres deu posicions, l’arxipèlag s’avantposa, al seu torn, a la Comunitat Valenciana i a l’Illa de França (posició 9 i 10, respectivament). Un top-10 de regions que materialitzen la seva posició des de la comercialització de productes turístics distints que no s’assimilen necessàriament als que integren l’oferta balear, fet que els confereix la capacitat d’adreçar-se a mercats diferents i atreure, per tant, visitants amb perfils i motivacions també distints.


  

 

  

 

© Fundació Impulsa Balears

i|posicionament és una publicació de la Unitat d’intel·ligència econòmica que gaudeix de la protecció dels drets de propietat intel·lectual en virtut del protocol 2 annex a la Convenció universal sobre dret d’autor. No obstant això,  certs extractes breus poden reproduir-se sense autorització amb la condició que s’esmenti la font.

Aquesta publicació i altres productes electrònics de la fundació es poden obtenir a www.impulsabalears.org, previ registre dels interessats, o sol·licitar-se a l’adreça de correu electrònic info@impulsabalears.org.

Amb el suport, en qualitat d'actor impulsor, de:

Publicat també en castellà.

Per accedir al text complet és necessari identificar-se com a usuari registrat o registrar-se aquí.


Com citar qualsevol informació o contingut d'aquesta i|publicació:
Fundació IMPULSA BALEARS. Competitivitat turística de les Balears 2018. i|posicionament, número 5. Gener 2019. Disponible a: <http://impulsabalears.org/index.php/ca/recursos/i-publicacions/i-posicionament/número-5>