Conocimiento compartido para la competitividad global de Balears

 

 

IMPULSA BALEARS es una plataforma de conocimiento estratégico e interacción regional que trabaja para facilitar la toma de decisiones de los agentes económicos y sociales y la configuración de una agenda de transformación productiva con un impacto significativo sobre la competitividad global de Balears.

 


 

 

2017, de mesurar a repensar el creixement

Lletra/letra:
© Menorca.info Dissabte, 30 desembre 2017

 

Menorca és a punt de saldar el balanç anual amb una taxa de creixement positiva per quart exercici consecutiu, tot allunyant-se de la recessió que sacsejà els agregats a l'inici d'aquesta dècada. Un quadrienni, en conjunt, durant el qual s'ha anat complint, passa a passa, el que cal esperar d'un procés de recuperació. Primer, l'abandonamen del terreny negatiu –ni que sigui de manera tímida–, després l'embranzida forta que denota l'afany de compensar els volums d'activitat perduts i, ja enguay, la moderació i consolidació del ritme d'avanç pròpia de la normalització de la situació econòmica.

 

Amb conjunt, una trajectòria la de Menorca que, en aquests termes, no s'ha desmarcat de la del conjunt de les Balears, ni de la que han traçat la major part de les economies avançades. Malgrat tot, i sense abandonar la perspectiva regional, l'economia menorquina es revalida, tal com ho ha fet al llarg del darrer quadrienni, com el territori insular amb el comptador més moderat.

 

De fet, segons les estimacions d'Impulsa Balears, Menorca anotarà aquest exercici un creixement al voltant del 2,8 per cent (vs 3,1 per cent, 2016), taxa que rebaixa mig punt la previsió de l'agregat regional. Les principals causes d'aquest diferencial es troben en el menor recolzament que l'illa ha trobat entre els que han estat enguay els principals aliats de la conjuntura balear. A saber, pel costat de l'oferta, els serveis i, més concretament, el pols turístic –que no ha evitat el descens de les pernoctacions hoteleres en temporada alta (-2 per cent vs 0,7 per cent, Balears)–; i, pel costat de la demanda, el consum familiar –com ho reflecteix, en part, la caiguda de la matriculació de vehicles acumulada fins a l'octubre (-2,9 per cent vs 11,2 per cent, Balears).

 

Ara bé, arribat aquest punt de la recuperació, l'hora de la veritat s'imposa. I és que el que realment importa no és fins on ha arribat el comptador de creixement, sinó les capacitats que el teixit menorquí ha reforçat al mateix temps que el recuperava. És, actualment, la senda menorquina de creixement més estable, més resilient enfornt de nous xocs externs, més productiva, més sostenible, més competitiva? Per contestar a tots aquests interrogants s'imposa un exercici de futur que obliga a deixar de mesurar el creixement per repensar-lo. Un exercici que persegueix no només impulsar el creixement, sinó consolidar-lo. I, d'aquesta manera, Menorca no només serà més dnàmica, sinó que també serà més pròspera. L'any 2017 ens diu que és un bon moment per fer-ho.

 

 

« Tornar enrere

 

 

 

 • Itinerarios estratégicos

   

  Explora nuevas guías para contribuir al impulso de la competitividad global.

  [Suscríbete]

 

 • i|monitores

   

  Sigue los factores clave de la posición competitiva y anticípate en la toma de decisiones.

  [Sistema de alertas]

i|global
IMPULSA BALEARS suma Construcciones Llull Sastre a su patronato
07-01-2019
Colonya Caixa Pollença se une al patronato de IMPULSA BALEARS
18-12-2018
IMPULSA BALEARS señala nuevos retos para el sector de la construcción
12-12-2018
El patronato de IMPULSA BALEARS aprueba el 'Plan de actuación 2019'
10-12-2018
IMPULSA BALEARS desarrollará el nuevo Monitor de Actividad Hotelera de la FEHM
03-12-2018
IMPULSA BALEARS pone en valor la RSC en la jornada de la FEHM
30-11-2018
IMPULSA BALEARS mide el impacto económico de la red de campos de golf de Mallorca
29-11-2018
IMPULSA BALEARS participa en el Foro Illeslex
21-11-2018

Tal vez también te interesa...